Själen/Storyn

Själen/Storyn

 

Högtflygande bröder med fötterna på jorden

Vill du veta mer om fallskärmshoppning på elitnivå, småländsk entreprenörsanda och ”ordhållighet” ska du stanna till vid den nedlagda brandstationen i den lilla orten Delary. Här driver bröderna Kenneth och Ronny Arnell ett av Sveriges mest anlitade företag inom industrigolv och betongrenovering*.

Fallskärmshoppning. Industrigolv. Småland. Hur hänger allt det här ihop?

– Ja, det kan man undra, säger Kenneth och skrattar. Allt började 1986 i Skövde då jag och brorsan så smått började laborera med hur man kunde laga järnvägsslipers med epoxy. Detta ledde oss sedan in på mer traditionell golv- och takläggning. 1988 flyttade jag till Oskarshamn och Ronny till Halmstad, men vi fortsatte att utveckla verksamheten på var sitt håll. Hit till Delary flyttade vi 1994.

– Men vi är födda i Linköping, flikar Ronny in.

Och samtidigt var ni landslagsmän i fallskärmshoppning …

– Det stämmer. Båda hoppade i svenska landslaget i tre år, berättar Ronny. Vi vann bland annat Nordiska mästerskapen 1997, då vi faktiskt hade världsrekordet i antal poäng i ett enskilt hopp. Strax därefter bestämde vi oss för att dra ner på takten och sluta på elitnivå. Det fanns flera orsaker, men framför allt kände vi båda att vi behövde fokusera fullt ut på företaget.

Hur ser ni på den tiden idag?

– Det var en fantastisk period, inget snack om saken, säger Ronny. Börjar man tänka på allt man varit med om, alla länder vi varit i, är det lätt att bli nostalgisk.

– Men visst, det var massor av slit, det går ju inte att komma ifrån, säger Kenneth. Det var ju många gånger svårt att få ihop familjelivet med elittävlandet. Den sociala delen med kompisarna tog ju också en del stryk.

Har tävlandet påverkat er som företagare, tror ni?

– För att nå sina mål krävs det enorm vilja och massor av uppoffringar, säger Ronny. Så är det ju. Men det gäller allt och inte bara sport.

Han fortsätter:

– En annan likhet är ju faktiskt att fallskärmshoppning är en individuell lagsport. Man ska fungera i ett lag men har ändå press på sig att lyckas som individ. Båda delarna måste klaffa för att man ska kunna lösa uppgiften.

Just balansen mellan laget och jaget – hur tänker ni kring det?

– Vår idé, att ta hand om hela entreprenadbiten, från start till mål, bygger ju på lika delar självstyre och delaktighet, säger Kenneth. Vi är ju ett förhållandevis litet företag och för att lyckas måste dom som vi anställer både ha kunskapen och viljan att axla ett väldigt stort ansvar.

– Också så måste de ha ett inbyggt driv och förmågan att snabbt lösa komplexa utmaningar ute på fältet. Det är superviktigt, påpekar Ronny.

Att driva ett företag som bröder är …?

– … en enorm styrka, säger Ronny bestämt. Man har alltid någon man kan bolla och diskutera med. Du är aldrig själv. Det skapar enorm trygghet.

– Vi har ju haft våra fajter, det är klart vi har, säger Kenneth.  Men det är ju nånting vi lärt oss att hantera. Däremot har vi alltid haft hundra procent tillit till varandra, och där är väl också därför vi är där vi är idag.

Men framgång kan väl inte bara byggas på tillit?

– Nä, det är klart, säger Ronny. Du måste ju ha en bra affärsidé och ett bra erbjudande. Sen måste du veta vad du pratar om, ha varit ute på fältet och lärt dig yrket från grunden. Det är i alla fall så som vi ser på det.

– Och så måste du stå för det du säger och hålla vad du lovar, fyller Kenneth i. Det är en hederssak. Vår pappa kallade det för ”ordhållighet”. Det är ett fint ord.

* 2010 gick Conny Roos in som delägare i EU Plast.